Czas odlicza Zegarmistrz Doliński :
09-09-2017-09:00
Zapisz się !
Nasz profil na facebooku

Organizatorzy

Sponsor Tytularny

Aktualności

powrót


Biegiem do kuchni

W naszej maratońskiej kuchni dziś gotuje Jerzy Kosa, dyrektor 30. edycji Wrocław Maratonu i twórca programu "I Ty możesz zostać maratończykiem". Propozycja dyrektora Jerzego Kosy to makaron z kurczakiem (danie dla 4 dorosłych osób).

Składniki:
- makaron „Lubella” pióra - 400 g   
- 2 piersi z kurczaka - 400 g
- 2 papryki mix - 200 g   
- 4 pomidory średnie - 200 g   
- ząbek czosnku - 2 g 
- natka pietruszki - 2 g   
- 4 łyżki oliwy extra vergine - 5 g   
- 0,5 l cydru jabłkowego do marynaty kurczaka - 0,5 l    
- ser parmezan tarty - 5 g  
- sól, pieprz        

Sposób przygotowania:
- ugotować makaron na półtwardo,
- piersi z kurczaka pokroić w paski, zalać cydrem na 30 min,
- paprykę i pomidory pokroić w kostkę,
- do woka wlać oliwę, podgrzać: dodać pokrojony czosnek oraz paski z uprzednio pokrojonych i osuszonych piersi kurczaka, następnie paprykę i pomidory smażyć na dużym ogniu, ciągle mieszając przez około 5 min; na koniec przyprawić solą i pieprzem; wyłożyć na talerze, posypać startym parmezanem oraz pokrojoną natką pietruszki.
Czas przygotowania - około 30 min.

Smacznego!

Dziękujemy Panu Jerzemu Kosie za przepis.

Czekamy też na Wasze kulinarne propozycje. Przesyłajcie swoje ulubione przepisy na adres mejlowy: magdalena.krause-pietkiewicz@mcs.wroc.pl. Prosimy o dołączenie zdjęć potraw. Na autorów najsmaczniejszych przepisów czekają nagrody.

Data publikacji: 2015-04-21 09:50:08



Biuro Organizacyjne Wrocław Maratonu
Młodzieżowe Centrum Sportu Wrocław
al. Ignacego Jana Paderewskiego 35; 51-612 Wrocław
tel. +48 71 733 40 60
fax +48 71 733 40 80
e-mail: biuro@wroclawmaraton.pl